Hoe kan ik beter omgaan met ruzies?

Luister eerst naar de ander

Boos zijn op elkaar komt voor in de beste relaties. Beide partijen zijn vaak geëmotioneerd in zo’n situatie. Schelden en schreeuwen om ons gelijk te krijgen, kan een manier zijn om ons ongenoegen kenbaar te maken. Helaas vaak zonder effect, omdat er niet naar elkaar geluisterd wordt. Je praat langs elkaar heen met alle gevolgen van dien. De ruzie drijft jullie nog verder uit elkaar. Beter zou het zijn, als jij het kan opbrengen stil te zijn en te luisteren naar de ander op het moment dat jullie ruzie hebben. Dit vraagt behoorlijk wat van jouw geduld en zelfbeheersing. Geef de ander de kans zijn volledige boosheid te uiten zonder dat jij in de rede valt. De ander zal kalmer worden en dat zal voorkomen dat jij dingen zult zeggen waar je later spijt van krijgt. Alleen luisteren is in eerste instantie meer dan voldoende.

Vraag waarom de ander boos is

Mocht de ander gekalmeerd zijn en open staan om verder te praten, stel dan vragen om te achterhalen wat de reden is van de boosheid. Ook nu is luisteren van belang. Laat de ander volledig uitpraten als jij één vraag gesteld hebt. Stel niet meer dan één vraag tegelijk. Je geeft de ander zo de gelegenheid, in rust en met aandacht, jou uitleg te geven. Ook voorkom je dat je over meerdere situaties tegelijk praat of zaken erbij betrekt die de boosheid alleen maar zullen verergeren.

Geef aan wat jij bedoelt

Als je aandachtig geluisterd hebt naar de ander en volledig op de hoogte bent wat de reden is van jullie ruzie, vraag dan of de ander wil weten wat jij bedoelt. Vaak zal de ander nu naar jou luisteren, omdat deze is gekalmeerd. Nu kun jij volledig uitleggen wat jouw bedoelingen zijn. Mocht de ander nog niet openstaan om nu naar jou te luisteren, neem een time-out of vraag een derde persoon jullie gesprek te bewaken. Zo voorkom je dat jullie gesprek afdwaalt en er onredelijke uitspraken naar elkaar worden gedaan, waar je later spijt van krijgt.

Blijf vertrouwen houden

Vertouwen blijven houden in de goede bedoelingen van jezelf en de ander is belangrijk. Ook als het langer duurt dan jij gedacht had om de ruzie uit te praten of op te lossen. Als je de ander de tijd geeft om na te denken en tot zichzelf te komen, dan voorkom jij dat je onnodig gaat opeisen dat de ander het maar goed moet maken. Je geeft hiermee ook aan dat je vertrouwt op de goede afloop van jullie ruzie. Eerder dan je denkt zal de ander openstaan om jullie ruzie weer bij te leggen.

Bied je excuses aan en zoek samen een oplossing

Wanneer de ander zover is om het met jou goed te maken, biedt dan eerst je excuses aan. Als je sorry hebt gezegd zoek dan samen naar een oplossing om voortaan elkaars grenzen te respecteren en te accepteren. Je leert elkaar steeds beter kennen, jullie emotionele band wordt hechter en jullie zullen meer naar elkaar toegroeien.

Hoe gaan wij met uw data om?

Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons privacy beleid.