Wat is belangrijk bij het solliciteren?

Maak je CV actueel op basis van resultaten

Werkgevers willen bij een ruime keuze sollicitanten, de beste hebben. Neem in je CV dus feiten op die een werkgever aanspreken. Heb je leiding gegeven, noteer dan het aantal mensen aan wie jij leiding hebt gegeven. Vermeld ook de resultaten die jij met je team hebt bereikt. Of heb je deelgenomen aan projecten, beschrijf dan de feiten en de resultaten op je CV. Het gaat niet alleen om wat jij kunt, maar om de resultaten die jij behaalt met jouw kwaliteiten.

Bel voordat je een sollicitatiebrief schrijft, naar het bedrijf en stel 1 à 2 vragen

Als je een vacature hebt gevonden, schrijf dan niet meteen de sollicitatiebrief. Pak eerst de telefoon en bel de contactpersoon die genoemd staat in de advertentie. Stel vragen over de vacature waar jij meer informatie over wil. Als je van te voren een gesprek hebt, zal dit je achteraf veel werk schelen met het schrijven van je sollicitatiebrief. Omdat je een beter beeld hebt wat belangrijk is voor het bedrijf waar jij graag aan de slag wil. Ook zal je brief met extra aandacht worden behandeld bij de eerste selectie, omdat je op het netvlies staat van degene die jij gesproken hebt.

Maak een elevator pitch

Schrijf je kwaliteiten op en de oplossingen die jij hebt voor een werkgever. Zorg ervoor dat je binnen 1 minuut hierover een praatje kunt houden. Het zal de ander nieuwsgierig maken en je zult uitgenodigd kunnen worden om verder te praten. Ook heeft een elevator pitch als voordeel, dat je altijd kort, in de kern, over jezelf kunt vertellen. Je hebt dan altijd gesprekstof paraat om jezelf te promoten en je te concentreren op jouw sterke punten.

Netwerken: investeren in contacten

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de werkzoekenden, een baan vindt via het netwerken. Als je netwerkt investeer je in contacten die je misschien op langere termijn van pas kunnen komen. Mijn advies voor een slimme aanpak is: als je een netwerkbijeenkomst bezoekt, kijk eerst op de deelnemerslijst en maak een praatje van 10 minuten met degene die je niet kent. Toon oprechte interesse in wat deze persoon doet in het bedrijf waar jij meer over wil weten. Vertel wat jouw ervaringen zijn. Stel ook gestructureerd vragen over wat jij wilt weten van deze persoon. Vraag ook of diegene misschien contacten heeft, die jou verder kunnen helpen. Maak een overzicht van wie jij gesproken hebt en de behaalde resultaten. Tot slot: heb geduld en investeer in jouw tijd om met aandacht netwerkbijeenkomsten te bezoeken. Het kan je op een onverwacht moment weleens je droombaan opleveren.

Wees optimistisch

Als je goed in je vel zit en positieve gedachten hebt kun je meer hebben en bereik je vaak eerder je doelen dan verwacht. Je kunt het langer volhouden bij stagnatie of tegenslag. Humor helpt onder andere je optimisme te behouden, waardoor je je beter zult voelen. Kijk naar lachfilms, vertel eens een mop of een anekdote. Ook inspirerende boeken kunnen je helpen optimistisch te zijn. Lees bijvoorbeeld eens "Het geheim van positief denken van Dr. Norman Vincent Peale. Allemaal recepten die jou gemotiveerd kunnen houden om optimistisch te zijn.

 

Hoe gaan wij met uw data om?

Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons privacy beleid.